torstai 13. joulukuuta 2018

(Kohtuullista ja) aineetonta joulua lapsiperheessä

Modernisti kodikas-blogissa haastettiin kertomaan omia ideoitaan kauniiseen ja kohtuulliseen jouluun. Meille kerskakulutus ja shoppailuhysteria on aina ollut kauhistus, joten olemme Äijän kanssa puhuneet aiheesta pitkään ja hartaasti. 

Tänä vuonna jututimme silkohapsia jo hyvissä ajoin ja tiedustelimme, mitenkä olisi, jos vietettäisiinkin tänä vuonna aineeton puuhajoulu. Lieväksi yllätykseksemme he eivät vain suostuneet, vaan jopa innostuivat aiheesta. Sovimme siis, että tänä jouluna pukkia (johon kuopuskaan ei enää usko) ei tarvita lainkaan, vaan jokainen saa toivoa asioita, joita tahtoo yhdessä perheen kanssa touhuta ja tehdä. Listoilla onkin jo kaikenlaista hauskaa, kuten:

* Päiväksi pulkkamäkeen 
* Koko perheen kanssa uimaan
* Piparkakkutalon teko
* Lumilinnan rakennus
* Tapanina ulos syömään
* Lautapelien pelaamista
* Jouluherkkujen leipomista
* Joulutoivekonsertti
* Pöytäjääkiekkoturnaus
* Askartelua
* Petseillä/bratzeilla/ pikkuautoilla leikkimistä

Nerokasta tästä tekee se, että uutta rompetta ei oikeasti tarvita lainkaan - lapsillahan on jo vaikka mitä! Esim. hartaasti toivottu pöytäjääkiekko tuli viime jouluna, pelejä on kaapissa kaksi hyllyllistä ja lelujakin niin että lattia lainehtii. Rajoittava tekijä ei olekaan tavara, vaan yhteinen aika. Mutta tänä jouluna sitä siis tulee olemaan yllin kyllin! (Ja parasta kaikesta lienee se, että kaikilla on kännykät kiinni.) Lapsellehan se on arvokkain lahja, minkä aikuinen ikinä voi antaa.

Pulkkamäessä
Suomen pisimmässä pulkkamäessä vauhtia ja juuri sopivan vaarallisia tilanteita piisaa
liki kahden kilometrin matkan. Sinne siis yksissä tuumin!

Poika ja traktori
Viime vuonna Äijä askarteli kuopukselle pahvisen unelmapelin.
Nyttemmin se on ajat sitten ajettu lunastuskuntoon, joten
poikanen haaveilee uudesta ajokista.
Jouluvalot ikkunassa
Ihan pelkät himmelit eivät sentään piisaa joulutunnelman tuojiksi tässäkään torpassa.
Valoa on saatava kaamokseen, ja led-valot onneksi eivät hirveitä syökään.
Murkun huoneessa välkettä on Muijan makuun vähän liikaakin, mutta murkku itse tykkää, joten olkoon..

Täytyy sanoa, että näiden suunnitelmien innoittamana odotan joulua innokkaammin kuin moneen aikaan. Hatunnosto myös muksuille, jotka ikäluokkansa tapaan ovat ympäristöasioista hyvinkin tietoisia ja haluavat kantaa kortensa kekoon. Jännittävää nähdä, millainen erilaisesta joulustamme tulee!22 kommenttia:

 1. Moi. Hyvä päätös ja kivoja tekemisideoita. Koko perheelle jää varmaan hyvät joulumuistot.Kristiina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset, Kristiina. Uskon ja toivon että meille tulee ikimuistoinen joulu.

   Poista
 2. 👍🏽 Peukutan täysillä. Varmasti tulee muistoihin jäävä joulu. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maarit! Niin minäkin uskon. Itsekään en muista lapsusjouluista niinkään mitä lahjaksi sain, vaan kuusenhaut ja leipomiset yms. kivat touhut yhdessä isän ja äidin kanssa.

   Poista
 3. Hyvä idea! Yhdessäolosta jää mukavat muistot kaikille. Meillä ei ihan aineetonta joulua ainakaan vielä tänä vuonna vietetä, mutta isovanhempia ja kummeja on ohjeistettu ostamaan lahjaksi mieluummin jotain tarpeellista kuin leluja ja varsinkaan sitä turhaa krääsää. Ja kultakin yksi lahja per lapsi. Onneksi ovat ottaneet vinkeistä kiinni ja lapsille on tulossa ilmeisesti ainakin vaatetta ja pussilakanasetit. Yhdessä käymme varmasti leikkipuistoilemassa ja vietämme aikaa perheenä. Jännittävää joulunodotusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin Minna! Meilläkin tytöt jo toivovat synttärilahjoiksikin aikapaljon hyötykamaa, kuten leipomistarviketta tai tarpeellista & mieluisaa vaatetta.

   Poista
 4. Minä ostan harkiten ja kyselen toiveita,mitä jo aikuiset tyttäreni toivovat.Satsaan yhteen hyvään lahjaan.Ja pienimmäinen saa pehmeitä paketteja.

  VastaaPoista
 5. Kuulostaa hauskalta ! Etenkin kahden kilometrin pulkkamäki olisi jotain aivan huikeaa.

  Meidän torpassa on jo siirrytty bratzeista astiastojen keräämiseen ja niinpä pukki saa piipahtaa arabian kaupassa useammankin kerran. Minusta parempi, että keräävät jo alusta lähtien jotain kunnollista ja ajatonta. Se on järkevää kuluttamista.

  Koska meillä on enää yksi alaikäinen porukassa, joulua vietetään lähinnä syöden ja löhöillen. Se on ihan huippuhommaa ja olenkin siinä jo aika hyvä ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hirnakka, astiat ja muut tarpeellisuudet ovat loistavia aineellisia lahjoja. Toivotaan meilläkin välillä tavaraa, viime joulunakin pukki toi Muijalle ja Äijälle vakuumikoneen 😊 Syöminen ja löhöily kuuluu ehdottomasti meidänkin joulupuuhatoivelistalle!

   Poista
 6. Voi, miten mahtavaa! Oottepa fiksuja - me ei olla tajuttu jouluna tarjota tuollaista vaihtoehtoa vaikka joka vuosi lapsesta saakka meidän nykyiset 30v ja 27v eivät ole toivoneet "rusinoita ja rauhaa" kummempaa ;) Aina sitä on kumminkin jotain muka tarpeellista hankkinut. Mutta muut synttäri- ym. juhlat jaamme aina yhdessä tekemisen lahjakortteja toisillemme - oikeasti niin parasta. Varsinkin nyt, kun molemmat asuvat muualla ja tapaamiset ovat harventuneet.
  Hei oli kiva vierailla täällä ekaa kertaa - pistäydyn jatkossakin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun kävit, Celia! Uskon että jatkossakin meillä tullaan antamaan paljon puuhalahjoja, nyt kun hoksasimme että niinkin voi tehdä. Äijän kanssa olemme hommanneet lastenvahdin ja antaneet toisillemme synttärilahjaksi "treffit" jo useana vuonna 😊

   Poista
 7. Erinomaisia ideoita. Muksunne ovat fiksuja ja taatusti tuollaiset elämykset jäävät paremmin mieleen, kuin mikään tavara konsanaan. Pikkuveljeni tyttärelle olen koko hänen ikänsä (16 v) antanut synttärilahjaksi kesäteatterireissun kakkukahveineen ja mieluisa on. Viime kesänä hän ilmoitti, ettei tapaa lopeteta ikinä. Omien lasten (jo aikuisia) kanssa sovimme tänäkin vuonna, ettemme osta lahjoja. Heistä yhdessä istuminen ja syöminen on ihan riittävä lahja jouluna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanan lahjan olet keksinyt, Between! ❤️ Yhteinen kiireetön aika on parhautta, ja nykyaikan sitä oikiata luksusta.

   Poista
 8. Onpa ihana idea. Yhteistä aikaa porukalla ja kaikkien toiveita kuunnellaan <3 Ihan parasta. Tätä ideaa pitää levittää muuallekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Reeta, levitä ihmeessä 😊 Itsekin olin pitkään luulossa että lasten jouluiloon vaaditaan välttämättä lahjavuori. Ja kuitenkin yhteinen kiireetön aika on se asia josta useimmissa perheissä on pulaa paljon enemmän kuin leluista yms tavarasta.

   Poista
 9. Olipa kiva tutustua blogiisi - ja kestävää kehitystä kannattaviin ajatuksiisi! Hyvää ja kiireetöntä joulua teille kaikille sinne kaamokseen!

  VastaaPoista
 10. Hyvä idea! Lapset oppivat, ettei se tavara ole kaikkein tärkein vaan kiireetön yhdessä olo ja hyvä mieli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huopalintu, juurikin näin 😊 Toivottavasti kaikille jää hyvät muistot.

   Poista

Hei! Kiva kun kävit ja istahdit nettimättäälle kuulumisiamme kuulemaan. Jätäthän käynnistäsi jäljen vastasataneeseen lumeen.