perjantai 23. marraskuuta 2018

Hämärän värit

Yksi tämän vuodenajan valloittavimmista puolista on se, että aamu-ja iltaruskot sijoittuvat parhaaseen katseluaikaan, eli keskipäivän molemmin puolin. Muistan, kuinka kerran nuorna ja sirkiänä istuin joulukuussa keittiön pöydän ääressä ja piirsin ikkunasta aukeavaa taivaallista näytelmää. Neljä tuntia ja paljon värikyniä siinä kului, enkä edes huomannut, milloin auringonnousu vaihettui auringonlaskuksi, kun en tullut vilkaisseeksi kelloa.  Nyt sen sentään vielä huomaa, kun virallisen kaamoksen alkuun on vielä viikko, mutta vaikka kuinka aamuntorkku olisi, niin varmasti ehtii talvitaivaan valotulitukseen mukaan. Silloin ajattelen: kuinka kaunista on!


Porvarillisen hämärän nimi tulee siitä, että porvarit ja käsityöläiset näkivät vielä työskennellä ulkona.
Porvarillinen hämärä hiipuu hiljalleen Merenkulkijain hämäräksi Avvil-joen yllä. 

Näkymä olohuoneen ikkunasta pari tuntia puolenpäivän jälkeen.



Aamuni alkavat tätä nykyä mukavan verkkaisesti. Laitan kaikessa rauhassa aamupalaa, suunnittelen päivän töitä ja askareita, ja ryystän liian monta kupillista kahvia. 

Ennen wanhaan olin intohimoinen lukija (pidinpä jopa kirjablogia), mutta viime vuosina lukuharrastus on surukseni jäänyt "kiireellisempien" toimitusten varjoon. Nyt lupasin itselleni käyttää hyväkseni tämän hämärän runsauden, ja lukea joka kuukausi ainakin yhden kirjan.Tässä esimakua omasta hyllystä -kauan sitten kirpparilta hamstrattuja, lukematta jääneitä aarteita. (Kätkäläinen tosin on kirjastoautosta, kun itsehillintä petti, vaikka omiakin kirjoja on lukematta enemmän kuin myöntää tohtii.)  Turisen sitten täälläkin lukemistani kirjoista, sitä mukaa kuin kynnelle kykenen.

8 kommenttia:

  1. Aamu- ja iltaruskot viehättävät myös minua. Ne jos mitkä näyttävät, ettei vuoden pimein aika ole väritöntä. Ei ole minullakaan kiireitä, siksipä saatan seurata aamuhämärän katoamista kuin myös illan hämyn vaivihkaa muuttumista pimeäksi.
    Tuosta sinun kirjanivaskastasi luin yksi yö Lundbergin Jää. Kesken en voinut jättää. Nyt on ollut työn alla Mikko Kamulan Ikimetsien sydänmailla osa Härkä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
    2. PM
      Sama täällä, Aimarii. En ole koskaan kokenut kaamosta synkkänä ja pimeänä, valot ja värithän vain korostuvat kaamoksen tummuudessa. Lundbergilta olen lukenut muita kirjoja, ja pidän valtavasti hänen tyylistään.

      Poista
  2. Hieno aamuiltarusko. ;)
    Ja miten hieno piirros!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
    2. Kiitos, Maarit. Osaan käyttää kuvankäsittelyohjelmaa paremmin kuin piirtää...

      Poista
  3. Aika vähän lukulistallani on pohjoisen blogeja, joten kiva löytää tie tänne sinun blogiisi.
    Hienoa, jos myös lukemisistasi turiset, sillä itsekin olen innokas kirjojen ystävä (vaikka en niistä pahemmin bloggaakaan).
    Mukavaa lauantaita sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervetuloa visiitille, Between! Kirjat ovat kyllä kaamoksen pelastus. Muikean mukavata lauantaita sinulle myös.

      Poista

Hei! Kiva kun kävit ja istahdit nettimättäälle kuulumisiamme kuulemaan. Jätäthän käynnistäsi jäljen vastasataneeseen lumeen.